Wat is prepareren?
Prepareren betekent: voorbereiden. Prepareren van dode dieren betekent dat je bezig bent met het voorbereiden van het dierlijk materiaal, zodat het verduurzaamd of geconserveerd blijft. Het verwerken van het verduurzaamde dierlijk materiaal tot een preparaat noem je: taxidermie (taxis (Grieks) = verplaatsen en dermis = huid).
Als een dier wordt opgezet, wordt de inhoud (de delen die kunnen bederven) eruit gehaald. Dit gebeurt meestal door middel van een snee in de buik. De huid met de veren of het haar, de schedel en wat botjes van de poten en de vleugels blijven over. De huid en de botten worden behandeld met looistof. Dan wordt de huid opgevuld met een kunstlichaam van houtwol of schuimisolatie, kunstogen, ijzerdraad voor de vleugels en poten, klei en watten om de oorspronkelijke vorm na te maken. Met naald en draad wordt de huid weer dichtgenaaid en het dier wordt in de goede vorm gezet (gemodelleerd) en met spelden en wikkeldraad vastgezet (gefixeerd). Het geheel moet een paar weken drogen. Na het drogen kunnen de snavel, de ogen en de poten nog worden bijgewerkt met verf.
Vrijwel alle inheemse dieren in Nederland zijn beschermd. Ook als ze dood zijn. (Inheemse dieren zijn soorten die van nature voorkomen in een land of werelddeel). Ze mogen daarom alleen worden opgezet door een erkend preparateur.
Een dier kan alleen worden opgezet door een erkend preparateur als het voorzien is van een vervoersverklaring. Als je kunt aantonen dat een dier gekweekt is (met een gesloten voetring) of legaal verkregen jachtwild is, heb je geen vervoersverklaring nodig.
Wat moet je doen als je een dier vindt en het wil laten opzetten?
Als je een dier vindt, moet je het zo snel mogelijk in een plasticzak in de vriezer stoppen en daar bewaren. Sinds 1 januari 2017 is de nieuwe wet ‘Wet natuurbescherming’ van kracht en is er geen vervoersbewijs van de politie meer nodig. Als je een dier wilt laten opzetten, kun je het direct bij de preparateur brengen. Die zal het dier registreren in het register van het RVO.